7 Πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμόμαστε

Κοιμόμαστε σχεδόν το 1/3 της ζωής μας , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε χρόνο! Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας και μας επιτρέπει να ανακτήσουμε την ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν κοιμόμαστε δεν σημαίνει πως το σώμα μας παύει να "δουλεύει", αυτό συνεχίζει να λειτουργεί για εμάς και μερικές φορές βιώνει συναρπαστικά φαινόμενα χωρίς να τα παρατηρούμε καθόλου. Ας δούμε μαζί τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.


1. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται


Ενώ κοιμόμαστε, και ιδιαίτερα κατά τη βαθύτερη φάση του ύπνου, το αίμα και η καρδιακή πίεση μειώνεται.


2. «Κρυώνουμε»


Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, φτάνοντας στην ελάχιστη θερμοκρασία της περίπου στις 3:00 το πρωί. Αυτό συμβαίνει για να μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε θερμίδες κατά τον ύπνο. Και ξέρατε ότι το σώμα μας καταγράφει τη μέγιστη θερμοκρασία του περίπου στις 4:00 μ.μ.;


3.… Ψηλώνουμε!


Ναι, ενώ κοιμόμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει την αυξητική ορμόνη που ονομάζεται GH, η οποία είναι απαραίτητη για τα παιδιά και, κυρίως, για την ανάπτυξη των οστών και των μυών τους. Αυτή η ορμόνη είναι επίσης απαραίτητη για τους ενήλικες καθώς προάγει την αναγέννηση των ιστών.


4. Ξυπνάμε περίπου 15 φορές


Σωστά! Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει μεταξύ των διαφόρων φάσεων ύπνου. Στην πραγματικότητα μιλάμε για "σύντομες αφυπνίσεις" που συνήθως δεν θυμόμαστε.


5. Μιλάμε στον ύπνο μας

Περίπου το 5% του πληθυσμού προφέρει τέλεια κατανοητές λέξεις και ακόμη και ολόκληρες προτάσεις. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, δεν παρατηρούμε πως συνέβη. Το άγχος και η κόπωση ευνοούν την «ολονύκτια φλυαρία».


6. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται


Ο ύπνος αντιπροσωπεύει ένα είδος «φυσικής ιατρικής» καθώς ενισχύει την παραγωγή κυτοκινών, που είναι βασικά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


7. Απολαμβάνουμε έναν ύπνο σε ένα κρεβάτι ποιοτικό, στρώμα και μαξιλάρι!