Στάδια ύπνου. Να τι συμβαίνει κάθε βράδυ!

Ο ύπνος είναι μια στιγμή ηρεμίας που επιτρέπουμε στον εαυτό μας στο τέλος μιας ολόκληρης ημέρας να ξεκουραστεί.


Ωστόσο, αν και το σώμα μας επαναφορτίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, πολλά πράγματα συμβαίνουν χωρίς να το γνωρίζουμε!


Ο ύπνος είναι μια πολύ πιο περίπλοκη δραστηριότητα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας περνά από πολλές διεργασίες: Ξεκινάει με ελαφρύ ύπνο και αργότερα μετατρέπεται σε βαθύ ύπνο κατά τον οποίο εμφανίζονται τα όνειρα.


Η δομή του ύπνου


Κάθε φορά που κοιμόμαστε, προχωράμε σε 4 διαφορετικές φάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται 4 έως 6 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Φάση 1 - NREM


Το πρώτο στάδιο του ύπνου ονομάζεται NREM (Non-Rem), γνωστό και ως «ειρηνικός ύπνος». Αυτό συμβαίνει όταν οι μύες χαλαρώνουν, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει ενώ σιγά-σιγά κοιμόμαστε.


Αυτή η πρώτη φάση διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά. Ωστόσο, η διάρκεια μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το περιβάλλον.Φάση 2 - "Ελαφρύς ύπνος"


Η δεύτερη φάση έχει να κάνει με τον «ελαφρύ ύπνο». Σε αυτό το στάδιο, οι σφυγμοί μας επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο και οι μύες μας χαλαρώνουν πλήρως. Γνωρίζατε ότι αυτή η φάση καταλαμβάνει περισσότερο από τον μισό χρόνο που αφιερώνουμε στον ύπνο;


Φάση 3 - "Βαθύς ύπνος"


Αυτό είναι το λεγόμενο στάδιο του «βαθύ ύπνου». Είναι όταν το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματός μας αρχίζει να απαλλάσσεται από τις τοξίνες και τα απόβλητα και παράγει τα απαραίτητα αντισώματα κατά των ιών και των βακτηρίων.


Στάδιο 4 - ύπνος REM


Επιτέλους, έχουμε τη φάση του ύπνου REM ("Rapid Eye Movement"), που θεωρείται απαραίτητη για την επεξεργασία εμπειριών και την προώθηση της μακροπρόθεσμης απομνημόνευσης. Επιπλέον, σε αυτό το στάδιο, η απουσία μυϊκής δραστηριότητας μας επιτρέπει να μην κάνουμε όλες τις κινήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ονείρων.


Fun Fact: Ξέρατε ότι ο ύπνος των παιδιών διαφέρει από τον ύπνο των ενηλίκων;


Τα νεογέννητα έχουν πολύ διαφορετικό κύκλο ύπνου επειδή το βιολογικό τους ρολόι δεν έχει ακόμη «καταλάβει» την εναλλαγή μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου. Μεταξύ της νυχτερινής ανάπαυσης και του ημερήσιου ύπνου, ένα μωρό μπορεί να κοιμάται έως και 18 ώρες την ημέρα!


Όμως η σημαντική διαφορά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών δεν έγκειται μόνο στην ποσότητα του ύπνου αλλά και στα χαρακτηριστικά του ίδιου του ύπνου. Η φάση REM των παιδιών διαφέρει από την ικανότητα των ενηλίκων να συλλέγουν τις αμέτρητες πληροφορίες που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Deep sleep: quality more than quantity!


Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η κακή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια του ύπνου REM προκαλεί ευερεθιστότητα και νευρικότητα. Στα έφηβα αγόρια και κορίτσια, η κακή ποιότητα ύπνου κατά τη φάση NREM επηρεάζει τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη.


Για αυτόν τον λόγο, αγοράστε σε εσάς και στο παιδί σας, το καλύτερο στρώμα και μαξιλάρι!